Voorbereiden op een sollicitatiegesprek doe je zo
Het is van belang dat je je goed voorbereidt op een sollicitatiegesprek. Elk gesprek is anders, maar vaak willen werkgevers dezelfde dingen met jou bespreken. Daarom kan je onderstaande tips te allen tijde gebruiken om jouw sollicitatiegesprek zo soepel en succesvol mogelijk te laten verlopen.
- Verdiep je in het bedrijf, denk hierbij aan wat is de missie en visie van een bedrijf. Dit zijn zaken die je vaak goed kan vinden op een website. Als je deze kennis hebt, laat je tijdens een sollicitatie zien dat je echt oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf. Zorg dat je de naam weet van diegene met wie je het gesprek hebt.
- Lees de vacature, je sollicitatiebrief en curriculum vitae nog een keer door.
- Bereid je voor op standaard sollicitatievragen. Je vindt ze bij het volgende item op deze pagina.
- Check minimaal een dag van tevoren waar je moet zijn en hoe je er moet komen. Te laat komen tijdens je sollicitatiegesprek maakt geen goede indruk. Check daarom van tevoren je reistijd. Zorg dat je een half uur eerder vertrekt, zo houd je rekening met onverwachte gebeurtenissen. Je weet nooit of je het direct kan vinden en of je vertraging hebt met het OV of een file tegenkomt onderweg wanneer je met de auto gaat.
- Zoek een gepassende outfit. Je kan bijvoorbeeld op de website kijken hoe mensen gekleed zijn. Dit geeft een inschatting van de kledingstijl op de werkvloer. Als er bijvoorbeeld werkkleding gedragen wordt, zorg dan voor dichte schoenen (geen teenslippers, ook niet als het 30+ graden is). Daarnaast wordt er tijdens een sollicitatiegesprek vaak voor gekozen nette kleding te dragen, te denken aan een blouse, een colbert, geen hoofddeksel (behalve bij religieuze redenen). Daarnaast is het belangrijk dat de kleding die je draagt schoon, onbeschadigd en niet gekreukeld is. Om de verzorgde look af te maken, zorg je dat je lekker ruikt. Verder is het wel belangrijk om een outfit uit te kiezen waar je jezelf comfortabel in voelt en bij je past. Als je twijfelt over je outfit kan je dit natuurlijk altijd overleggen met je coach!
Standaard sollicitatievragen
Tijdens een sollicitatiegesprek kan je rekening houden met een aantal standaardvragen, bereid je hier van tevoren goed op voor.
-
Kan je iets over jezelf vertellen?
Dit is je kans om in het kort te vertellen over jezelf. Wat zijn je kwaliteiten en waarom ben jij de geschikte kandidaat voor de vacature?
-
Wat is de reden dat je een periode niet hebt gewerkt?
Deze vraag gaat waarschijnlijk terugkomen als je een lange periode niet hebt gewerkt door bijvoorbeeld ziekte. Bereid een sterk verhaal voor, als je hier niet uitkomt kan je altijd hulp inschakelen van je coach.
-
Waarom solliciteer je op deze functie?
Vertel waarom je geschikt bent voor de functie en waarom het bedrijf goed bij je past.
-
Wat zijn je sterke punten?
Denk hier bijvoorbeeld aan: ik kan onder druk werken en durf om hulp te vragen.
-
Wat zijn je minder sterke punten?
Hier laat je zien dat je goed zelfinzicht hebt, de vraag zo eerlijk mogelijk beantwoorden. Bijvoorbeeld: ik vind het moeilijk om hulp te vragen.
-
Hoe functioneer je in teamverband?
Neem je bijvoorbeeld het voortouw, of ben je een trouwe volger. Hoe ga je om met collega’s? Kan je goed samenwerken?
-
Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Werkgevers stellen deze vraag om in te schatten of je ambities passen bij het bedrijf.
-
Wat zoek je in een baan?
Zet voor jezelf op een rij wat je belangrijk vindt bij een toekomstige baan. Dit kan heel breed zijn, denk bijvoorbeeld aan: ik werk graag in teamverband. Ik wil graag uitdaging hebben, werk graag zelfstandig.
-
Hoe zou je volgend probleem aanpakken?
Een werkgever kan met een casus komen die bij het werkveld past, in de zorg kan dat zijn een casus met een cliënt, in de IT bijvoorbeeld een casus met een browser die niet werkt. Zo is voor ieder vakgebied wat te bedenken. Goed om van tevoren na te gaan wat bij jouw vakgebied gevraagd zou kunnen worden.
Vragen die jij kan stellen aan de werkgever
Tijdens een sollicitatiegesprek is het ook mogelijk om zelf vragen te stellen, maar zorg er wel voor dat dit vragen zijn die niet terug te vinden zijn op de website. Dit laat anders zien dat je je niet goed hebt voorbereid. Hieronder een aantal voorbeeldvragen, maar het betekent niet dat je deze vragen allemaal moet stellen. En wie weet heb je zelf nog vragen die niet bij onderstaande voorbeelden staan.
- Hoe ziet een werkdag eruit?
- Werk ik alleen of in teamverband?
- Zijn er doorgroeimogelijkheden?
- Zijn er opleidingsmogelijkheden?
- Uit hoeveel mensen bestaat een team?
- Wat vindt de gesprekspartner van het bedrijf?
- Hoe ziet de sollicitatieprocedure er verder uit?
- Hoeveel andere kandidaten spreekt u nog?
- Na een gesprek kan je nog de vraag stellen: wanneer hoor ik meer van u?
Tips voor tijdens een gesprek
- Wees te allen tijde beleefd tijdens een sollicitatiegesprek.
- Stel je voor met voor- en achternaam.
- Spreek je gesprekspartners met u aan, tenzij zij anders aangeven.
- Praat rustig en duidelijk en maak oogcontact.
- Houd antwoorden op vragen van de werkgever kort.
- Als je twijfelt of het antwoord meer toelichting behoeft vraag je dat. (“Is dit voldoende?”)
- Vertel geen negatieve zaken over jouw vorige werkgever(s).
- Onderbreek je gesprekspartner niet.
- Wees positief.
- Neem een ontspannen en open houding aan en glimlach tijdens het gesprek.