Solliciteren kun je leren

Een sollicitatiegesprek is een cruciaal onderdeel van het sollicitatieproces. Het biedt werkgevers de mogelijkheid om een ​​sollicitant persoonlijk te ontmoeten en een beter beeld te krijgen van hun vaardigheden, ervaring en persoonlijkheid. Voor de sollicitant is het een kans om zichzelf te presenteren als de beste kandidaat voor de baan.

Voorbereiden op de kennismaking

Een goede voorbereiding is van cruciaal belang voor een succesvol sollicitatiegesprek. Allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in het bedrijf en de functie-eisen die staan vermeld in de vacature. Hierdoor kun je jezelf beter voorbereiden op vragen die je kunt verwachten en kun je beter beoordelen of de functie en het bedrijf bij je passen. Lees ter voorbereiding ook ons artikel boordevol praktische tips voor een geslaagd sollicitatiegesprek.

 

Tips voor tijdens het gesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek is het belangrijk om professioneel en zelfverzekerd over te komen. Zorg ervoor dat je op tijd arriveert en dat je gepast gekleed bent. Het is belangrijk om beleefd en respectvol te zijn tegenover de interviewer, zelfs als je het niet eens bent met zijn of haar mening.

 
 
 

Antwoord duidelijk en beknopt op de vragen die worden gesteld. Geef concrete voorbeelden om je antwoorden te onderbouwen en laat zien hoe jouw ervaring en vaardigheden relevant zijn voor de functie. Wees eerlijk over je sterke en zwakke punten en stel vragen over de functie en het bedrijf.

 

Na afloop van het sollicitatiegesprek

Na afloop van het gesprek is het beleefd om de interviewer te bedanken voor zijn tijd en interesse. Als je nog vragen hebt, is dit een goed moment om die te stellen.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat een sollicitatiegesprek niet alleen bedoeld is om te bepalen of jij geschikt bent voor de functie, maar ook om te beoordelen of de functie geschikt is voor jou. Wanneer je na het gesprek het gevoel hebt dat de functie of het bedrijf niet bij je past, wees dan eerlijk tegenover jezelf en de interviewer en maak dit kenbaar.

Wanneer je daarentegen enthousiast bent over de functie, stuur dan na het gesprek een bedankmail en volg op met een vervolgbericht om jouw interesse in de functie te benadrukken.

 

We hopen dat jij iets hebt aan deze tips over solliciteren. Ken jij nog andere mensen die iets aan dit artikel hebben? Deel het gerust. En heb je zelf nog vragen? Leg dan contact met ons via email of telefoon